به گزارش خبرگزاری فارس از مازندران، ۳۳ سال پیش بود که خبر تلخ ارتحال امام پیچید و همه را در بهت و حیرت فرو برد؛ داغی که با گذشت سالها همچنان تازه است و دردناک...
رحلت امام خمینی (ره) هر چند تلخ است اما موضوع مهم اندیشههای بلند امام راحل است که ایشان را برای همیشه در دلها ماندگار کرد و اینک با سالگرد سی و سومین سالگرد ارتحال ملکوتی بنیانگذار کبیر نظام مقدس جمهوری اسلامی بازخوانی این اندیشهها نسخه شفابخش نسل جوان است؛ بزرگ مردی که با اتکا بر سلاح ایمان بر بلندای تاریخ، ندای فتح و ظفر سر داد و آزادی و آزادگی را در عمق سیاهی و سیطره استکبار، معنایی تازه بخشید.

*مصادره مفهومی واژههای زن، حجاب، زندگی و آزادی
صادقعلی رنجبر استاد دانشگاه پیرامون اندیشههای حضرت امام خمینی(ره) در گفتوگو با فارس با تسلیت به مناسبت فرارسیدن سی و چهارمین سالروز عروج ملکوتی امام راحل، اظهار کرد: اندیشههای روشنگرانه امام راحل، دو وجه مشهود داشت؛ وجه اول تخطئه فکری متحجرین و افکار جمودی بود که اسلام را یک دین کهنه و کهنه شونده و کهنه کننده به افکار امروز جهان معرفی میکرد.
وی افزود: این افکار زمینه تهاجمات نابودکننده و منزوی ساز را برای اسلام و مسلمانان فراهم میکرد و میدان تاختوتاز ناجوانمردانه روشنفکران را تقویت میکرد؛ تا جائیکه افرادی مانند مارکس، دین را افیون تودهها دانستند!
این استاد دانشگاه اضافه کرد: وجه دوم اندیشههای امام عزیز، تقابل با روشنفکران لائیک، سکولار و جبهه گسترده لیبرالیسم فرهنگی بود که جهان مدرن را تحت سیطره فکری و جوسالارانه خود قرار داده و دین را فاقد قابلیت حکومتی، فاقد قدرت خیزش اجتماعی و فاقد قدرت پاسخگویی به افکار نو در عصر مدرنیته میدانستند.
رنجبر با بیان اینکه بزرگترین اعجاز امام راحل، برپایی انقلابی با نام دین و استقرار یک حکومت دینی و افزودن نظام دینی به مجموعه نظامهای سیاسی جهان امروز بود، خاطرنشان کرد: اندیشههای سیاسی امام راحل با تصریح خود آن حضرت، مصداق بارز این جمله شهید مدرس بود که فرمود: دیانت ما عین سیاست ما و سیاست ما عین دیانت ماست.
وی با اعلام اینکه پذیرش اندیشههای امام خمینی توسط مردم، ریشه در باورها و اعتقادات دینی مردم داشته است، تصریح کرد: خون دادن پای اندیشههای امام همانند حضور در نهضت عاشورا واجب شرعی دانسته و تا امروز از هیچ فداکاری و تلاشی فروگذار نکردند.
*نگاه امام به جایگاه زنان
این استاد دانشگاه در پاسخ به این سؤال خبرنگار فارس مبنی بر اینکه نگاه امام به جایگاه زنان چگونه بود؟ اظهار کرد: نگاه امام به جایگاه زنان، نگاه روشن و تبلیغ شدهای است.
رنجبر ادامه داد: امام راحل مقام زن را تا مقام و جایگاه حضرت فاطمه(س) در نگاه حضرت رسول(ص) و حضرت امیر(ع) رفیع و بلند مینگریست و از این رو میگفتند؛ مرد از دامن زن به معراج میرود و یا در جایی فرمود: فاطمه(س) زنی است که اگر مرد بود، نبی بود!
وی افزود: امام راحل خانوادهها بهخصوص مادران و همسران شهدا را همیشه میستود و آنها را چشم و چراغ مردم و جامعه میدانستند.
این استاد دانشگاه پیرامون نگاه امام به حجاب و آزادی انسانها، گفت: کسی تردید ندارد که امام راحل تنها جایی که هرگز کوتاه نمیآمد، روی مقوله دین و احکام واجب و نیز در مرزبندیهای معرفت دینی بود.
*حجاب؛ ضامن مصونیت
رنجبر با اعلام اینکه حجاب و عفاف از جمله مواردی بود که امام راحل بر رعایت آن تأکید مؤکد داشت، اظهار کرد: البته ایشان حجاب را محدودیت و کاهنده آزادی زن نمیدانستند، بلکه حجاب را ضامن مصونیت زن و عامل توسعه حضور زن در جامعه میدانستند.
وی یادآور شد: امام راحل حجاب را ضامن اخلاق در جامعه و موجب گسترش انسانیت و تلطیف روابط اجتماعی تلقی کرده و شأن زن را بالاتر از بیحجابیهای غیرمتعارف و یا حتی حیوانی میدید.
این استاد دانشگاه بیان کرد: آزادی در نگاه امام راحل، ولنگاری و لاقیدی اخلاقی و توحش جنسی ملحوظ در غرب نبود و ایشان آزادی را در راستای سیر تکاملی انسان و مکارم اخلاقی میدیدند.
*حجاب زن؛ مقدمه تضمین آزادی
رنجبر با اشاره به اینکه حجاب زن مقدمه تضمین آزادی خود زن و نیز مردهایی است که همواره در معرض وسوسههای نفس اماره و شیاطین درون و بیروناند، هشدار داد: موضوعاتی مانند زن، حجاب، زندگی و آزادی توسط نیهیلیسمها و فیمینیسمها مصادره مفهومی شده و با انگیزههای منفعتطلبانه و سودجویانه سیاسی همواره مورد سوءاستفاده قرار گرفته و افکار عمومی را با شگردهای پروپاگاندایی بازی داده و در مسیر تحقق اهدافشان استثمار میکنند!
وی تصریح کرد: استبداد رسانهای غرب مانع از فهم درست پدیدههای اجتماعی میشود و روایت درست اندیشههای امامین انقلاب، رئوس جهاد تبیینی است که در رسالت فرهیختگان جامعه تعبیه شدهاند.
این عضو هیأت علمی دانشگاه پیرامون فاصله نظام اجرایی جامعه با اندیشههای امام راحل در ادوار گذشته، گفت: البته این فاصلهگیریها دو دلیل عمده دارند که یکی مربوط به ناتوانی و کم توانی نظام اجرایی است و دومی مربوط به سقوط و کمرنگ شدن باورهای انقلابی، منشهای جهادی و روحیه بسیجی افراد اجرایی در ادوار گذشته است که صراحتا" و یا تلویحا" بر عدم اجرای اندیشههای امام متمرکز میشدند! همین پدیده را نسبت به رهنمودهای مقام معظم رهبری نیز میتوان احصاء کرد.
*تبیین درست روایتها از طریق گفتمانسازی
رنجبر در خصوص راهکارها، یادآور شد: راهکارهای مقابله با این فاصلهها دقت در انتخاباتها و مراقبت از عملکرد منتخبین و تبیین درست روایتها از طریق گفتمانسازیهای هوشمندانه در راستای اندیشههای امامین انقلاب و اسلام ناب محمدی است.

*مفهوم واقعی زن، زندگی و آزادی در انقلاب تجلی یافت
میثم معافی مدرس حوزه و دانشگاه نیز بازخوانی اندیشههای امام خمینی (ره) در گفتوگو با فارس، اظهار کرد: وقتی از امام راحل برای اولین بار در نوفللوشاتو درباره نظام سیاسی که میخواهند جایگزین نظام شاهنشاهی کنند، سوال کردند، در پاسخ اعلام کردند نظام ما جمهوری اسلامی است؛ به این معنا که دو نگاه مردم و دین در این نظام وجود داشت.
*دین و مردم؛ دو گزاره مهم انقلاب
وی افزود: برخلاف نظام انحرافی غرب که مردم منهای دین بودند و یا نگاهی که در جهان اسلام همانند داعش و...که دین منهای مردم بود؛ نظام جمهوری اسلامی با دو گزاره دین و مردم همراه بوده است.
این مدرس حوزه و دانشگاه اضافه کرد: قبل از انقلاب نه دین در حوزه سیاست و نه مردم در حوزه سیاست دخالتی داشتند اما در نظام ما همه در سیاست و انتصابات اثرگذار هستند و تولید قدرت کردند.
معافی با اعلام اینکه اکنون خط، آرمان و اندیشههای امام در حال اجرا است، بیان کرد: اندیشه امام برای صدور انقلاب است و در منطقه هم نفوذ پیدا کرده است.
وی یادآور شد: امام راحل به ما وعده استقلال را داد و نظام جمهوری اسلامی جز مستقلترین و آزادترین کشورها است.
این مدرس حوزه و دانشگاه تصریح کرد: وعدههای زن، زندگی و آزادی در انقلاب اسلامی تجلی یافته و مفهوم حریم خانواده مقدسترین واژه در انقلاب است.
معافی بیان کرد: همین مفهوم زن، زندگی و آزادی در جامعه اسلامی در هویت و قداست کامل بوده درحالیکه در غرب زن را بارکد جنسی گذاشته و تبدیل کالا کردند.
مدرس حوزه و دانشگاه گفت: اکنون قدرت نظامی جمهوری اسلامی به حدی رسیده که همه منطقه در خدمت ایران بوده و روز به روز داریم پیشرفت میکنیم بهطوریکه حتی موازنه قدرت در منطقه بهم ریخته است.
* امام راحل یک معیار و تراز اخلاقی در جامعه است
یک مدرس دانشگاه با اشاره به اینکه امام یک معیار و تراز اخلاقی در جامعه است، گفت: هتک حرمتها و بداخلاقیها و بسیاری از گرفتاریها با کاربست اصول اخلاقی امام میتوان به راهحل رسید و به وحدت رویه و انسجام در بسیاری از حوزهها دست یافت.
سیدمعصوم باقرپور چمازی محقق و مدرس دانشگاه نیز در بازخوانی سیره عملی حضرت امام در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری فارس در مازندران، اظهار کرد: امام یکی از تاثیرگذارترین پدیده قرن است که به تاسی از مکتب امام حسین (ع) نهضتی را بنیان کرد و این نهضت ریشه در باورها و اعتقادات مردم دارد.
وی با بیان اینکه در حقیقت امام خود ریشه انقلاب است و به تعبیر مقام معظم رهبری این ریشه باید حفظ شود، افزود: این انقلاب اگر از ریشه خود که امام است جدا شود مثل درختی است که از روی زمین آن را از بین میبرند.
دکترای علوم ومعارف نهجالبلاغه با اشاره به اینکه امام احیاگر نه ملت، بلکه امت اسلام بود، تصریح کرد: از جمله ابعاد شخصیتی حضرت امام را میشود در چند مولفه به کاوشگری پرداخت.
باقرپور اضافه کرد: جامعیت امام خمینی، جامعیت در علم، صبر و متانت، شجاعت، صراحت و صداقت، عرفان واخلاق اینها مولفههای شخصیتی بود که امام را امام و او را ماندگار کرد.
وی با تاکید بر اینکه امام خمینی در یک جمله شخص نبود، بلکه منظومهای از ابعاد انسانی و انسانساز بود، خاطرنشان کرد: کلیدواژه فکری حضرت امام راحل اسلام و مردم بود و خدامحوری مبنای مناسبات انسانی، اجتماعی وحکومتی امام بود که امروزه تمام رفتارهای مدیریتی باید بر مبنای خطوط فکری امام سنجیده شود؛ اگر چنین باشد هیچ خطری جامعه و کشور ما را تهدید نخواهد کرد.
محقق و مدرس دانشگاه یادآور شد: خاستگاه حضرت امام راحل اندیشههای دینی اوست، در ۱۰ سال رهبری مدبرانه خود بر پایه آن جامعه را هدایت کرد.
باقرپور با اشاره به اینکه امروزه جامعه اسلامی نیاز مبرم به مشی فکری، مدیریتی و اخلاقی حضرت امام دارد، اظهار کرد: همچنین ضرورت تولید فکر و محتوا در نگریستن به مبانی امام و توجه به خطر تحریف ودتبیین باورها و اصول فکری امام به نسل جدید از مهمترین مولفه رسالت نخبگان و دلسوزان انقلاب است که بتوانند با الگوبرداری و تاثیرپذیری از منش نظری وعملی ایشان، جامعه را از وهم و تحریف نجات دهند و بهویژه برای نسل جدید در فضای مجازی و شبکههای اجتماعی نشر دهند.
وی با تاکید بر اینکه افقهای فکری این متفکر و اسلامشناس در جامعه بازخوانی شود، افزود: مدل مدیریتی برای همه مسؤولان بهصورت عملیاتی در جامعه نهادینه شود.
این مدرس دانشگاه با اشاره به اینکه امام یک معیار و تراز اخلاقی در جامعه است، گفت: هتک حرمتها و بداخلاقیها و بسیاری از گرفتاریها با کاربست اصول اخلاقی امام میتوان به راهحل رسید و به وحدت رویه و انسجام در بسیاری از حوزهها دست یافت.
باقرپور به نص صریح قرآن کریم در سوره انفال مبنی بر اینکه واطیعواالله ودرسوله ودلاتنازعوا فتفشلوا و تذهب ریحکم و اصبروا ان الله مع الصابرین و از خدا و رسولش اطاعت کنید و نزاع نکنید تا سست نشوید و قدرت و ابهت شما از بین نرود و صبرکنید و خداوند با صابران است، اشاره کرد.
وی با بیان اینکه یکی از شاخصههای امام بعد مدیریتی او بود، اضافه کرد: از جمله اصول مدیریتی که به آن قائل بود، اصل اهلیت و محرمیت با انقلاب، شایسته سالاری در مدیریت، اصل کادرسازی و تربیت نیروهای متعهد و متخصص، اصل عدم فامیل سالاری در انتخاب مدیران و اصل جوانگرایی و نخبهگزینی در انتصاب مدیران بوده است.
دکترای علوم و معارف نهجالبلاغه با طرح این سوال که امام چکار کرد که استکبار با همه ابزارها و تجهیزات پیشرفته خود در برابر اندیشههایش به مقابله برخاست؟!، تصریح کرد: در حقیقت اندیشههای توحیدی و نگاه اعتقادی امام که با ایمان زلال و نشات گرفته از عمق فطرت خداجوی او بود و مانع از نفوذ توطئههای دشمنان شد.
باقرپور اظهار کرد: استراتژی دشمن همواره تحریف باورها و ایجاد شکاف و انشقاق میان امام با مردم بود که نگاه بصیرتی و در حقیقت بین امام دسیسهها واهداف شوم دشمنان را خنثی کرده و ماهیت آنان را برملا میکرد.
پایان پیام/۸۶۰۳۴/م