مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری مازندران یکشنبه ۲۸ اردیبهشت در اردوگاه شهدای دانشآموز مازندران (بادله)، با اشاره به هفته جمعیت از برگزاری برنامههای متنوع با محوریت جوانی جمعیت خبر داد و گفت: رویداد ایران جوان با همکاری چند نهاد ازجمله ستاد اجرایی فرمان امام، ادارهکل فرهنگ و ارشاد، دانشگاه علوم پزشکی و دیگر نهادهای استان با هدف خروج از چالش جمعیتی برگزار میشود.
امالبنین محمدی با بیان این که به واسطه برخی سیاستهای پیشین در جنگی مشابه جنگ تحمیلی به سر میبریم، اظهار کرد: در دهه ۶۰ شاهد بیلبوردهایی با شعار «فرزند کمتر، زندگی بهتر» بدون احتمال رویارویی با چالش جمعیت بودیم. طی سیاست فرزند کمتر، به فرزندان سوم و چهارم خدمات درمانی و شناسنامه داده نمیشد که سبب شکلگیری خانوادههایی با تعداد فرزندان محدود؛ بویژه تکفرزند شد.
این مسئول از خطر ایران سالمندی و آسیبهای آن یاد کرد و افزود: ایران سالمند هزینههای بسیار دارد. در آینده با کاهش نیروی جوان در تمام حوزهها مواجهیم.
وی از تأکید رهبری بر لزوم حل این بحران خبر داد و گفت: پس از تصویب قانون جوانی جمعیت، اهم فعالیتهای لازم در حوزه فرهنگی انجام شد که از این میان بخشی از مشوقها در حوزه زمین و مسکن بوده اما چنان که باید اثرگذار نبود.
محمدی با اشاره به رشد نرخ زمین در مازندران یادآور شد: خرید و اعطای زمین از سوی بنیاد مسکن به خانوادههای چندفرزندی با موفقیت همراه نبود و راستیآزماییها نشان میدهد بسیاری از خانوادهها از این مشوق درست برخوردار نشدند، تنها نزدیک به ۲۰ درصد از تعهدات این حوزه به افراد واجد شرایط انجام شد و استاندار پیگیر اجرای کامل آن است.
جوانان با شرایط مالی مناسب رغبت به ازدواج ندارند
مدیرکل امور زنان و خانواده استانداری مازندران، اظهار کرد: بررسیها نشان میدهد که بیشتر مشکلات در حوزه اقتصاد و مسکن نیست و جوانان با شرایط مالی مناسب رغبت به ازدواج ندارند.
محمدی با تأکید بر لزوم اجرای برنامهریزی فرهنگی در راستای رشد جمعیت گفت: رسانههای ضدجمعیتی فعالیت گسترده دارند و باید در تغییر نگرشهای اجتماعی و آگاهیبخشی عمومی از طریق رسانهها فعال باشیم.

وی با اشاره به برخورداری رسانهها از ابزارهای نوین اجتماعی، اظهار کرد: ابزارهای نوین اطلاع رسانی فرهنگی در دست رسانهها است و سرمایه مادی بدون سرمایه معنوی، اثری ندارد.
این مسئول یادآور شد: آسیب سالمندی برای خانوادههای تکفرزند بیشتر است و باید کمک کنیم از این تلهها خارج شویم.
رسانهها ضدارزش «فرزند کمتر، زندگی بهتر» را به ارزش تبدیل کنند
معاون اجتماعی ستاد اجرایی فرمان حضرت امام با اشاره به مادران خوشجمعیت گفت: مسیری را در چند دهه رفتیم و امروز به دنبال اصلاح آن هستیم.
محمد آهنگران با تأکید بر لزوم رشد تبلیغات رسانهای در این زمینه، اظهار کرد: با تکیه بر قدرت رسانه به سمتی برویم که چالش انسانی در دیار علویان برطرف شود.
وی با بیان این که به دنبال نمایش و همایش نبودهایم، یادآور شد: تداوم جریان ایران جوان نشان از اثرگذاری آن دارد، این برنامه نشست کنشگران و فعالان اجتماعی است و به توسعه حلقههای اجتماعی میپردازد.
آهنگران مردم را موتور محرکه جریان خواند و گفت: امروز در بحث جمعیت با بحران روبهروییم و هرکس از هر نقطهای که هست، یک گام به جلو بردارد. معاون اجتماعی ستاد اجرایی فرمان امام (ره) تأکید کرد: جریان رسانهای باید ضدارزش فرزند کمتر، زندگی بهتر را به ارزش تبدیل کند.
آهنگران از شرکت بیش از یکهزار و ۲۰۰ نفر در این رویداد خبر داد و افزود: طی این رویداد گروهها طرح و برنامههای خود در مباحث فرزندآوری، سقط و مانند آن را با برگزاری ورکشاپ و سخنرانی ارائه داده و گروههای موفق برای همکاری به بنیاد برکت معرفی میشوند. گروهها شهر به شهر فعالیت خود را گسترش میدهند تا کاروان ایران جوان ادامه پیدا کند.
افزایش نرخ سالمندی برای جامعه درمان و بهداشت هزینه دارد
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیان کرد: مساله جمعیت دغدغهای ملی و چالشی بزرگ است. رهبری از سالهای گذشته به مساله جمعیت اشاره دارند و اکنون با نظر رئیس جمهوری، استاندار و ریاست دانشگاه علوم پزشکی فعالیت در موضوع جوانی جمعیت راهبردی در جهت رشد آن است که باید موردتوجه ویژه تمام دستگاههای دولتی قرار گیرد.
سید محدثه حسینی در ادامه تأکید کرد: اگر امروز نگاه عمیق نداشته باشیم در آینده قادر به مدیریت عواقب آن نیستیم. با افزایش نرخ سالمندی در اثر کاهش جمعیت روبهروییم که برای جامعه درمان و بهداشت هزینه دارد.

حسینی در تشریح خدمات حوزه جمعیت گفت: در خانههای بهداشت اقدامات آموزشی برای آگاهی و مراقبت حین بارداری رایگان انجام میشود. کلاسهای ازدواج در حال برگزاری بوده و رایزنیهای لازم برای پوشش درمان ناباروری در مراکز دولتی و دانشگاهی با بیمهها رایزنی انجام شده و در شرف اجرا است.
وی ادامه داد: درمان ناباروری تا ۹۰ درصد از پوشش بیمهای برخوردار و خدمات مادران باردار رایگان است، آموزشهای حین بارداری مرتب و رایگان اجرا میشود.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی از تشکیل کارگروههای جوانی جمعیت در سطوح دانشگاهی خبر داد و گفت: تاکنون ۴۲ برنامه در کارگروههای یادشده برگزار شده و آموزش که از فعالیتهای اصلی حوزه بهداشت و درمان است نیز به طور کامل و جدی در حال پیگیری است.
وی درباره آمار جمعیتی سال ۱۴۰۳ گفت: سه میلیون و ۳۹۴ هزار و ۲۴۵ آمار جمعیتی استان بوده که نرخ سالمندی آن ۵۳۸ هزار و ۹۹۳ نفر است، در حدود ۱۵.۹ درصد جمعیت ما سالمند هستند.
رویداد ایران جوان گامی بیپایان برای خروج از تله سالمندی
استان مازندران به لحاظ آماری دومین استان کشور در چالش جمعیتی است و به عبارتی؛ ما در تله جمعیتی قرار داریم.
بنیاد برکت بعنوان بازوی خدمترسانی ستاد اجرایی فرمان امام (ره) در این حوزه ورود کردهاست، نخستین اقدام این نهاد ۱۱ بهمن سال ۱۴۰۳ با برگزاری جشن عمومی «شکوه مادری» با هدف تجلیل از مادران زیر ۴۰ سال دارای ۳ یا ۴ فرزند انجام و حرکت کاروان ایران جوان استان مازندران نیز با این مراسم آغاز شد.
در ۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۴ و همزمان با هفته جوانی جمعیت، رویداد توانمندسازی و حمایتی دغدغهمندان و فعالان مردمی حوزه جوانی جمعیت و خانواده، در اردوگاه بادله با همکاری دستگاههای اجرایی استان برگزار شد.
در ادامه حرکت این کاروان، بناست این رویداد بصورت شهرستانی در تمامی شهرستانهای استان برگزار شود.
در پایان این رویداد از پوستر جشنواره ملی «بوم زندگی» با موضوع طراحی و نقاشی با هوش مصنوعی رونمایی شد.
انتهای پیام