دکتر محمدتقی آشوبی امروز چهارشنبه ۳۱ اردیبهشت در جمع خبرنگاران، با اشاره به اهمیت موضوع جمعیت، اظهار کرد: برنامههایی که در کشور در حوزه سلامت اجرا میشود، اگر پیوست جمعیتی نداشته باشد، نه تنها موفق نیست، بلکه ممکن است به نتیجه معکوس برسد.
وی با اشاره به دادههای رسمی در حوزه جمعیت، افزود: گیلان از استانهایی است که خیلی زودتر از سایر استانها دچار کاهش نرخ باروری شده و نرخ باروری در گیلان از میانگین کشوری پایینتر است. عدد نرخ باروری استان گیلان به زیر یک و حدود ۰.۹ رسیده است.
به گفته رئیس دانشگاه علوم پزشکی گیلان، اکنون به ازای هر زن، کمتر از یک فرزند به دنیا میآید؛ در حالی که برای حفظ نرخ جانشینی جمعیت، این عدد باید حداقل ۲.۱ باشد.
آشوبی با اشاره به پیامدهای روند نزولی جمعیت در گیلان، گفت: در سال گذشته، تعداد مرگها از تعداد تولدها بیشتر شده که این برای اولینبار در استان اتفاق افتاده است. یعنی اکنون وارد رشد منفی جمعیت شدهایم.
وی با بیان اینکه هشدار جمعیتی فقط مختص آینده نیست، ادامه داد: در حال حاضر با بحران نیروی انسانی در همه سطوح مواجه هستیم. فقط در حوزه سلامت نیست. در آموزش و پرورش هم کمبود معلم داریم. در صنعت، در تولید، در اقتصاد، در خدمات و... همهجا به وضوح کمبود نیروی کار جوان احساس میشود.
رئیس علوم پزشکی گیلان با اشاره به اینکه گیلان سالمندترین استان کشور است، افزود: ما استان پیشرو در سالمندی هستیم و جزء اولین استانهایی بودیم که نرخ باروری در آن به زیر ۱.۳ رسید و وارد «چاه جمعیتی» شدیم.
وی با استناد به تعاریف وزارت بهداشت، خاطرنشان کرد: براساس تعریف وزارت بهداشت، اگر نرخ باروری به زیر ۱.۳ برسد، وارد مرحله چاه جمعیتی میشویم و ما در گیلان از این عدد هم پایینتر آمدهایم.
آشوبی با اشاره به پیشبینیهای جمعیتی، اضافه کرد: اگر همین روند ادامه یابد، تا سال ۱۴۲۰ بیش از ۴۰ درصد جمعیت گیلان را سالمندان تشکیل میدهند. یعنی تقریبا نیمی از جمعیت استان، نیازمند خدمات سالمندی خواهند بود. این وضعیت هزینههای زیادی را به حوزههای بهداشت، درمان، رفاه و اقتصاد تحمیل میکند.
رئیس علوم پزشکی گیلان یکی از برنامههای جدی این دانشگاه را توسعه خدمات درمان ناباروری دانست و بیان کرد: هماکنون در بیمارستان الزهرا (س) رشت، مرکز درمان ناباروری فعال شده که خدماتی IVF, IUI و ICSI و سایر خدمات تخصصی را ارائه میدهد.
وی ادامه داد: در کنار خدمات درمانی، کلینیک ناباروری طب ایرانی نیز راهاندازی شده و اکنون با دو متخصص طب ایرانی به زوجها خدمات ارائه میشود. این خدمات تحت پوشش بیمه قرار دارند و زوجهای نابارور میتوانند از این ظرفیت استفاده کنند؛ البته لازم است مراکز درمان ناباروری را در شهرستانها نیز توسعه دهیم.
آشوبی با بیان اینکه سیاستگذاری بدون پیوست جمعیتی، ناقص و گاه مضر است، افزود: همه دستگاهها باید به موضوع جمعیت توجه داشته باشند، زیرا نمیتوان سلامت را بدون توجه به ساختار جمعیت ارتقا داد.
وی با اشاره به نقش رسانهها در حوزه جمعیت، گفت: ما نیاز به جهاد تبیین در موضوع جمعیت داریم. رسانهها نباید فقط گزارش بدهند که نرخ باروری پایین است و باید نقش فعال در تغییر نگرش عمومی و ترویج فرزندآوری داشته باشند.
رئیس علوم پزشکی گیلان خواستار معرفی و الگوسازی از خانوادههایی شد که فرزندان بیشتر دارند و تصریح کرد: باید در رسانهها روایتهای الهامبخش از خانوادههای موفق با چند فرزند منتشر شود.
وی با تأکید بر اینکه هیچ برنامهای بدون پیوست جمعیتی کامل نیست، افزود: در حوزه سلامت، صرفا به جای درمان، باید به سلامت خانواده و نسل آینده فکر کنیم و برنامه ریزی داشته باشیم.
آشوبی پیشنهاد تشکیل «قرارگاه جمعیت استان گیلان» به ریاست استاندار را مطرح کرد و گفت: این قرارگاه باید با حضور دستگاههای مختلف، برنامه ای منسجم و قابل ارزیابی برای خروج از بحران جمعیتی طراحی کند و دانشگاه علوم پزشکی استان آمادگی دارد تا نقش تخصصی خود را در این قرارگاه ایفا کند.
انتهای پیام