خبرگزاری فارس مازندران-زهرا طاهری پرکوهی| شنیدهاید که میگویند شاید اگر این اتفاق برایم رقم نمیخورد امروز در این جایگاه نبودم، این همان هزارتوی پُرپیچ و خم زندگی است که سرنوشت یا تقدیر افراد را تغییر میدهد.
شاید یک اتفاق ساده باشد یا خوششانسی، اما مهم این است نباید به سادگی از کنارش گذشت، همانند آقای پیروی با خط سیری که از سوی مقام معظم رهبری برایش ترسیم شد قدم در مسیری بزرگ گذاشت.
میخواهیم راوی زندگی نخبهای باشیم که یک اتفاق یا به عبارتی خوششانسی وی را وارد این راه کرد و براساس مسیری که برایش مشخص شد با تلاش و پشتکار قدم برداشت، آقای پیروی نخبه موفقی است که اکنون ۴۱ سال سن دارد، درست پاسخ دادنش در درس شیمی شاید بهصورت اتفاقی مسیر امروزش را برایش رقم زد.

با مجید پیروی متولد سال ۶۱ دارای مدرک دکترای مهندس شیمی که اکنون عضو هیأت علمی نوشیروانی و رئیس دانشکده مهندسی شیمی این دانشگاه است به گفتوگو نشستیم.
وی با اشاره به خاطرات دوران تحصیل که موجب در این مسیر قرار گیرد، میگوید: اینکه وارد این مسیر شدم به شیطنتهایم برمیگردد که برایم واسطه خیر شد، این موضوع به دوران دبیرستانم برمیگردد، با وجود اینکه خیلی درسخوان بودم ولی شیطنت خاص خودم را داشتم وقتی به مدرسه میرفتم معمولا دوستانم بخاطر شیطنتم دوست نداشتند کنارم بنشینند.
* شیطنتی که واسطه خیر شد
وی اضافه میکند: همین شیطنت باعث شد که معمولا در کلاس درس مجبور بودم نیمکت جلو بنشینم، یک روز در کلاس شیمی معلم بدون اینکه از قبل گفته باشد امتحان گرفت البته امتحانش با بقیه امتحانات فرق داشت، امتحان معلم از توضیحات شیمی در کلاس درس بود نه از متن کتاب، ناخواسته درسش را خیلی خوب جواب دادم و همین خوب جواب دادنم مسیر بزرگی را پیش رویم باز کرد.
پاسخهای خوبی که در امتحان دادم باعث شد معلم فکر کند من به شیمی علاقهمند هستم و من هم به این باور برسم این معلمان هستند مسیر زندگی را عوض میکنند.
*نقطه عطف زندگی یک نخبه
این مدرس دانشگاه بیان میکند: این موضوع نقطه عطفی در زندگیم شد بهطوریکه بعد از این جریان درس شیمی را پیش از کلاس قبل از اینکه معلم درس دهد، بخوانم و برای همیشه به این درس علاقهمند شوم.
علاقهمندی من به درس شیمی موجب درصد بالای پاسخ در کنکور و همچنین در ادامه اینکه رشته و کارم هم مهندسی شیمی شد.
*درس معلم ار بود زمزمه محبتی...
به گفته پیروی، نقطه عطف زندگی معلمم شد و باعث شد وارد شیمی شوم؛ بهاین دلیل که هم تشویق و هم اعتماد و نگاه معلم خیلی اثرگذار بوده است و همین باور موجب شد به این باور برسم «درس معلم ار بود زمزمه محبتی جمعه به مکتب آورد طفل گریزپای را»
البته در کنار نقش معلم، حمایت خانواده و معلمان و استادان دانشگاه در هر مرحلهای خیلی کمککننده بود و ما با اساتید رفاقت کردیم حتی یکبار بخاطر دارم یک بار پشت میز داشتم مقاله نوشتم که استادم یک چای برایم ریخت که نگاهم تغییر کرد این یعنی همان رفاقت استاد و شاگردی...

*کار نباید از سر تکلیف باشد
وی میگوید: اعتقاد دارم کار اگر قلبی و با رضایت باشد به مراتب خیلی بهتر است نه اینکه از سر تکلیف و رفع مسؤولیت باشد و این مهم موضوع اصلی ارتباط بین شاگردانم بود که امیدوارم توانسته باشم در این زمینه موفق عمل کرده باشم.
برگردیم به قبل در دوران تحصیل سالهای ۸۸ بود که به واسطه مقامهای مختلفی که به دست آوردم وارد بنیاد نخبگان شدم و این مسیر ادامه یافت.
این عضو هیأت علمی دانشگاه نوشیروانی بابل یادآور میشود: سال ۸۸ بود که در نمایشگاهی شرکت کردم ما آن سال در بحث تصفیه آب کار میکردیم و در این نمایشگاه غرفهای داشتیم کنار غرفه ما غرفهای در بحث تصفیه آب کار میکردند که آب غیرقابل آشامیدنی را به آب آشامیدنی تبدیل میکردند، از این غرفه مقام معظم رهبری بازدید داشتند و از این طرح خیلی استقبال کردند و آن روز مطرح کردند، نانوفیلتر دستگاه که از کشور کره وارد میشد، باید توسط خودمان تولید شود، در واقع قلب تپنده تصفیه آب بهصورت دانش بنیان همین غشاها بود و این مهم را به معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری تکلیف کردند.

*وقتی فرمایش رهبری ملکه ذهنم شد
فرمایشات مقام معظم رهبری در واقع تعیینکننده مسیر پیشرفت علمی و خط سیر علم و فناوری کشورمان است، این موضوع قبلا خیلی به گوشم خورده بود اما به عینه به این واقعیت رسیدم، طوریکه این سخنان را همیشه با خود مرور میکنم تا بهعبارتی ملکه ذهنم شود.
طی این سالها معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری تولید نانوفیلترها را به دانشگاه نوشیروانی بابل مأموریت دادند و بهتدریج این پروژه پیش رفت و حمایتهای خوبی هم شد تا جاییکه دانش فنی این نانوفیلترها به دست آمد و چند نمونه نانو فیلتر ساخته شد.
*کلیدواژه رهبری در ذهنم ماند
پیروی اضافه میکند: با تکلیف مقام معظم رهبری و همچنین تأکید ایشان در بحث تصفیه آب و پساب ورود پیدا کردیم و چند سال بعد توانستیم غشا نانوفیلتر بسازیم؛ چرا که کلیدواژه مقام معظم رهبری در ذهنم مانده است.
ایشان تاکید کردند باید اعتماد داشته باشیم و به جوانان اطمینان کنیم؛ به این دلیل که باید سعی کنیم این اعتماد و باور ما میتوانیم را ایجاد کنیم و این مهم بوده و واقعا هم همین است اگر اعتماد کنیم به جایگاه مهمی دستگاه خواهیم یافت و همین مسیر موجب شد سال ۹۱ این محصول بهعنوان یکی از دستاوردهای دانشگاه معرفی شد و رئیسجمهور از این محصول رونمایی کردند و حتی دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل بهعنوان پایلوت در بحث تصفیه آب انتخاب شد.

*دانش فنی که بومی شد
این نخبه اضافه میکند: امروزه معضل آب و پساب بهویژه در شهرهای شمالی کشور پیش از پیش احساس میشود دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل نه فقط به کسب مدارج علمی بینالمللی در سالهای اخیر پرداخته بلکه توانسته دانش فنی در زمینه آب و پساب در کشورمان بومی کند.
تصفیهخانه شیرابه زباله با ظرفیت ۶۰ هزار لیتر در روز و قابلیت ارتقای ظرفیت در منطقه انجیلسی بابل به بهرهبرداری رسید و توانسته پساب بسیار پیچیده و خطرناک شیرابه زباله را با بهرهگیری از فناوری روز دنیا به آب قابل استفاده برای مصارف کشاورزی با پاس کردن استانداردهای زیست محیطی تبدیل کند و دانشگاه این آمادگی را دارد که این دانش را در زمینه پساب و پسماند در کشور ارائه دهد.
وی ادامه میدهد: اینکه دنیا بهدنبال جوانان نخبه و عصارههای مملکتی ما است، این نشان میدهد در آموزش و پرورش خیلی خوب عمل کردیم که دانشگاههای بزرگ به دانشجویان ما ویزا و اقامت میدهند.
*یادگیری در فضای استاد شاگردی
در انجام پروژه با دانشجویان در فضای دوستانه کار را میکنیم، حتی شاید به کوه و جنگل میرویم؛ به این دلیل هم سفره و هم کلام شدن برای خودم لذتبخش است و از بچهها چیزهایی زیادی یاد میگیریم و شور و نشاط خلاقیتهای بچهها و ذهنهای باز آنان به ما کمک میکند، سعی میکنم وارد این مسیر شوم.
*ضرورت حفظ نخبگان
این نخبه خاطرنشان میکند: باید بگویم نتوانستیم نخبگان را حفظ کنیم؛ اگرچه بنیاد نخبگان اقداماتی برای حفظ نخبگان و همچنین برگشت نخبگان به کشور انجام داده اما واقعا معتقدیم بدون فناوری و جوانان نخبه، نمیتوانیم به سطح تعالی پیشرفت برسیم و درواقع گره مملکت به دست جوانان باز میشود.
از جمله مسائلی که با آن مواجه هستیم این است به لحاظ بسترهای علمی و دانشی خوب توانستیم کار کنیم اما به لحاظ اجرای و مولفههای تولید نتوانستیم به آن برسیم.
وی میگوید: باید اعلام کنیم پروژههای مختلفی استارت زدیم و پس از آن وارد مقوله پسماند و زباله شدیم و در بحث اجرا و تولید چالشهایی وجود دارد که امیدواریم رفع شود.

دقیقا یعنی نتوانستیم در حوزه بازار ورود پیدا کنیم، نگاهمان علمی است ولی به دلیل ناپایداریهای اقتصادی که جهتدهی بازار را به سمت موارد مختلف تغییر میدهد.
این مدرس دانشگاه میگوید: واقعیت این است باید بتوانیم سهم خودمان را در حوزه دانش کسب کنیم، این در حدی است در هر مرحله طراحی، محصولی که ایجاد میکنیم واقعا به اندازه فرزند برایمان ارزشمند است و دوست داریم به جایگاهی برسیم که بدون دغدغه وارد حوزه بازار شویم.
موضوع مهم اینکه در گام دوم انقلاب باید به سمت تولید و اشتغال برویم، تنها نباید نیروی انسانی تولید کنیم بلکه افراد نخبه و مولد بتوانیم فضایی ایجاد کنیم تا منجر به اشتغال شود.
پیروی میگوید: باید قدر همدیگر را بدانیم، فرصت خیلی محدود است دوست داریم به لحاظ اجتماعی به جایی برسیم تا در دنیا زبانزد شویم و جوانان نخبه در داخل کشور حمایت کنیم تا ملت قدرتمندی به پشتوانه جوانان داشته باشیم.

*رد پیشنهادهای مختلف برای تحصیل در دانشگاههای دنیا
چندین بار با ذکر مستندات موجود دعوتنامه آمد و باید بدانیم خیلی از نگاهها متوجه ماست، وقتی برخی میپرسند شما چرا نرفتید فکر میکنند غلو میکنیم اینکه دعوتنامههای مختلف آمده با خیلی از پیشنهادهای وسوسهانگیز ولی به موضوع مهم واقف هستیم که در داخل همین کشور به یک جایگاهی رسیدیم و نسبت به همین مردم متعهد هستیم و از همین هزینه تحصیل رایگان استفاده کردیم حالا که به جایی رسیدیم نباید در جای دیگر خرج و وطنمان را ترک کنیم.
پایان پیام /۸۶۰۳۴/م
منبع : خبرگزاری فارس