به خبرگزاری فارس از رشت، حسن غلامپور فعال رسانه طی یادداشتی نوشت: تلاش، موفقیت و پیشرفت؛ کلماتی ساده ولی پرمحتوا که هر کسی در هر موقعیتی به آن میاندیشد و تلاش میکند، البته موفقیت و پیشرفا میتواند حاصل کار فردی یا گروهی باشد که به نوع موضوع نیز بستگی دارد، مثلا در نظر بگیرید یک فرد از دوران متوسطه خود، سودای این را دارد که در بزرگسالی پزشک شود و یا مثلا معمار یا در شغل دیگری مشغول به کار شود، آن فرد برای طی مسیر سودای خود در بزرگسالی نیاز به تلاش و ممارست دارد البته در این مسیر نیاز است تا اطرافیان و حتی دولت نیز بستری را برای طی کردن آن مسیر ترسیم کنند در واقع برای رسیدن به یک موفقیت، جدای تلاش فردی نیاز به ابزارهایی نیز میباشد.
تصور کنید فردی با سرمایه خود کارخانه فروش محصولات کشاورزی را بنا کرده و برای چند نفر نیز اشتغال ایجاد کرده است، حال اگر مردم از محصولات این کارخانه استقبال نکنند طبیعی است که تلاش کارخانه دار که به موفقیت نزدیک شده تکمیل نمیشود و پیشرفت نیز صورت نمیگیرد در واقه همه ما بسان نخ تسبیح هستیم که در کنار هم شکل میگیریم ولی باید هر کسی در هر جایگاهی که قرار دارد نقش خود را به خوبی و نحو احسن انجام دهد.
همین مثال برای یک جامعه بزرگتر و دولت نیز متصور است، دولت بنا به نیاز مردم و جامعه و در بخشهای مختلفی، زیربناها یا امکاناتی را فراهم میکند تا عموم مردم در هر جایگاه که هستند از خدمات بهرهمند شوند.
موفقیت در یک کشور به زمینههای مختلفی از جمله ثبات سیاسی و اجتماعی، توسعه اقتصادی، سلامت عمومی، حفظ محیط زیست و غیره بستگی دارد که البته به صورت مستقیم یا غیرمستقیم میتواند اثر بگذارد، در هر یک از این زمینهها جدای اقداماتی که دولت یا حاکمیت باید انجام دهد فرد فرد مردم نقش دارد ولی نقشهای برای هر فرد با فرد دیگر متفاوت است. حاکمیت در زمینههایی که چند نمونه آن ذکر شد سیاستگذار است که برای اجرای آن برنامه و سیاست ها، نیاز به مشارکت و نقش آفرینی مردم است، باید توجه داشت که موفقیت یک کشور، یک فرآیند پیچیده و چندوجهی است. دستیابی به موفقیت در هر یک از این زمینهها، مستلزم تلاش و همکاری همهجانبه دولت، بخش خصوصی و مردم است.
نقش مردم برای کمک به دولت در دوران کرونا
چند سال پیش بود که ویروس کووید ۱۹ در سراسر جهان پیچید و همه را درگیر کرد، با توجه به اینکه کووید ۱۹ گونه جدیدی از ویروس در طول تاریخ بود متخصصان نتوانستند در زمان کوتاه، راههای مقابله با این ویروس را کشف کنند و اقدامی که به همگان تاکید شد توصیههای بهداشتی و استفاده از ماسک بود، البته همین توصیه ساده و استفاده همگانی از ماسک، دولتها را دچار مشکلاتی کرد چراکه نیاز به ماسک به چند برابر جمعیت کشور بود و این کار نیز برای هر دولت قدرتمندی در زمان کوتاه اقدامی غیر ممکن بود.
در روزها و ماههای نخست شیوع کرونا همه ما شاهد از دست دادن خانواده، دوستان و آشنایان خود بودیم و همین فشارها و نیاز به تولید ماسک و مواد شوینده، موجب شد تا گروههای مردمی و کارخانه داران برای کمک به دولت و مردم خودجوش و آتش به اختیار وارد صحنه شوند تا برای کمک به اطرافیانشان نقشی ایفا کنند، در این راه، دولت نیز سعی کرد تا حداقل نیازهای اولیه برای تولید ماسک و غیره و یا مسیرهای قانونی را برای فعالیت گروههای مردمی باز کند که خوشبختانه این اقدام که با مشارکت مردم برای کمک به همنوع و حاکمیت بود در حد مطلوبی جواب داد.
رفته رفته نیاز به پادزهر برای مقابله با ویروس کرونا از سوی مردم مطالبه عمومی شد که دولت ایران با کمک جوانان دانشمند خود توانست به چند نوع واکسن کرونا دست یابد که در بازه زمانی خوبی به تولید انبوه رسید و مردم توانستند در چند نوبت واکسنهای تولید داخل را تزریق کنند، البته دولت اقدام برای سرعت دادن به واکسیناسیون عمومی اقدام به واردات واکسن نیز کرد تا در زمان تولید انبوه کردن واکسنهای تولید داخل، مشکلی برای واکسیناسیون عمومی وجود نداشته باشد.
درخصوص وضعیتی که در دوران کرونا به وجود آمد دولت مجبور بود که در برههای از زمان، قرنطینههای عمومی را حتی براب تردد در سطح شهر به دلیل جلوگیری از شیوع کرونا وضع کندو حتی این مورد تبدیل به قانونی شد که در این خصوص و برای رسیدن به موفقیت برای شکستن زنجیره کرونا، مردم به خوبی به تصمیمات دولت و حاکمیت توجه و رعایت کردند که اگر توجه مردم و دولت نسبت به هم درک نمیشد طبیعتا موفقیتی نیز حاصل نمیشد که در خصوص دوران کرونا و اقداماتی که درخصوص رعایت بهداشت، تولید لوازم بهداشتی، ماسک و واکسن کرونا و غیره، ایران جزو اولینها در زمینه کنترل شیوع این ویروس در سطح جهان بود.
نقش مردم در حمایت از همنوعان آسیبپذیر در دوران کرونا
متاسفانه در دوران کرونا و قرنطینه کردن عمومی استانها و تعطیلی برخی مشاغل، افراد قابل توجهی از نظر اقتصادی آسیب دیدند و حتی افرادی که در شرایط عادی جزو افراد آسیبپذیر بودند وضعتی آنان بدتر شد، در این جا دولت میبایست جدای مسائل امنیتی، بهداشتی، اجتماعی و غیره، به وضعیت اقتصاد افراد آسیب دیده نیز رسیدگی کند که با توجه به تعطیلی سراسری در جهان، همه کشورها در زمینه مالی به مشکلاتی برخورده بودند، مردم کشور ایران در زمینه اقتصادی توانستند نقش پررنگی را برای کمک به افراد آسیبپذیر ایفا کنند و توانستند کمک شایانی نیز با این اقدام به حاکمیت نیز کنند، مردم در قالب گروههای مختلف و به صورت خودجوش افراد آسیب دیده و نیازمند شهرهای خود را شناخته و در بازه زمانی مشخصی به آنان بستههای معیشتی و بهداشتی اهدا میشد، حتی برخی گروهها در زمینههای آموزش و پرورشی نیز به افراد زیادی کمک کردند که نمونه این اقدامات برای سایر کشورها به عنوان الگویی نیز تبدیل شده بود.
نقش مردم در کمک به انقلاب اسلامی در زمان جنگ تحمیلی
نقش مردم در کمک به انقلاب اسلامی در زمان جنگ تحمیلی، نقشی تعیین کننده و بیبدیل بود. مردم ایران با حضور گسترده خود در جبهههای جنگ، پشتیبانی همه جانبه از نیروهای مسلح، و مشارکت در فعالیتهای فرهنگی و اجتماعی، نقش مهمی در پیروزی انقلاب اسلامی و تحکیم پایههای آن ایفا کردند.
در طول هشت سال جنگ تحمیلی، بیش از دو میلیون نفر از مردم ایران به جبهههای جنگ اعزام شدند. این حضور گسترده، نشان دهنده ایمان و اراده مردم ایران برای دفاع از کشور و ارزشهای انقلاب اسلامی بود.
مردم ایران از همه اقشار و طبقات اجتماعی، از پیر و جوان، زن و مرد، در جبهههای جنگ حضور داشتند. جوانان و نوجوانانی که تازه به سن بلوغ رسیده بودند، با آگاهی و ایمان به اسلام، در جبهههای جنگ حاضر شدند و با رشادت و ایثار، حماسههای بینظیری آفریدند.
حضور گسترده مردم در جبهههای جنگ، تأثیری عمیق بر روند جنگ داشت و به پیروزی رزمندگان اسلام کمک شایانی کرد. البته این حضور به دلیل درک مردم از وضعیت آن روز کشور و انقلاب نوپا بود که برای کمک به کشور خود تلاش میکردند از یکدیگر سبقت بگیرند، فردی با حضور میدانی در پشت خاکریزها، برخی با امکانات و کمکهای نقدی و غیرنقدی خود، برخی به واسطه فنی یا کاری که میدانستند و غیره به کشور کمک میکردند.
حتی پیرمردها و پیرزنان که شرایط حضور در میدان نبرد را نداشته یا امکاناتی نداشتند نیز با حضور در میادین و خیابان ها، با سردادن شعارهای حماسی، و ارسال نامهها و پیامهای محبت آمیز، از رزمندگان اسلام حمایت میکردند تا روحیه معنوی سربازان ملت را افزایش دهند.
نقش مردم برای جلوگیری از فتنهها و کور کردن چشم فتنهگر
انقلاب اسلامی به واسطه نهضتی که آن را دنبال میکند دارای دشمنان داخلی و بیرونی زیادی است، مردم با بیرون کردن شاه و جایگزین کردن انقلاب اسلامی با رژیم پهلوی که دست نشانده بیگانگان بود شعار ما میتوانیم را برای توسعه و آبادانی کشور سر دادند ولی کشورهایی که در دوران پهلوی همه کاره ایران بود و از همه امکانات کشور برای خود استفاده میکرد و به واسطه انقلاب اسلامی از کشور بیرون رانده شده بودند دست از خیانت و دشمنی بر نداشته و بعد از گذشت بیش از چهل سال هنوز هم به دنبال نفاق بین مردم و تفرقهافکنی هستند.
در چهار دهه گذشته نیز دشمن از طرق مختلف در کشور آشوب ایجاد کرد و دشمن با ایجاد فتنهها به دنبال ایجاد ناامنی، آشوب، و تضعیف نظام سیاسی و اجتماعی است که در زمان فتنه، بیش از نقش حاکمیت، این مردم هستند که نقش دارند و مردم با آگاهی و بصیرت، میتوانند فتنهها را شناسایی و با آنها مقابله کنند.
شناخت فتنه، بصیرت، تقویت ایمان، وحدت، پیروی از رهبری و استفاده از رسانههای سالم و غیره از جمله مواردی است که مردم با اقدام عملی به آنها میتوانند چشم فتنه را کور کنند، مثلا در سال ۱۳۸۸ بود که به واسطه انتخابات ریاست جمهوری، یکی از کاندیدا اعلام تقلب در انتخابات کرد که همین کلیدواژهای برای ایجاد فتنه و سواستفاده دشمن شد و خسارات جانی و مالی زیاد به کشور و مردم وارد شد، اقدامات عجیب کسانی که به اسم تقلب، آشوب در کشور ایجاد کرده بودند به جایی رسید که جدای ایجاد ختلافات سیاسی و اجتماعی، تحرکات دشمن در ایران و ایجاد گروههای خشونت، حمله به مراکز دولتی و غیره، به مقدسات مردم نیز توهین کردند، مردم که در آن چند ماه اول که اعتراض مسالمتآمیز داشتند کار را به حاکمیت سپرده بودند متوجه شدند که دیگر خرابی امکانات عمومی، شهید کردن مدم و نیروهای نظامی و حتی توهین به مقدسات، خارج از ادعای تقلب است و آشوبگران درصدد براندازی هستند که با بصیرت و پیروی از رهبری و توجه به اصل ماجرا به پشتیبانی از حاکمیت و انقلاب اسلامی پرداخته و در روز ۹ دی آن سال به صورت خودجوش مردم به راهپیمایی علیه فتنه گران پرداختند و چشم فتنه با حضور میدانی مردم در صحنه کور شد.
البته در طی چند سال گذشته نیز شاهد ایجاد آشوبهایی در کشور بودیم که علی رغم اینکه دشمن نیز با تمام توان خود وارد میدان شده بود مردم نیز از همان ساعات اولیه هجوم دشمن، وارد صحنه شدند و در کنار نیروهای نظامی و انتظامی با وحدت و همدلی در کنار یکدیگر، به دفاع از میهن خود پرداختند و اجازه ندادند تا روزهای آشوبها و خرابی توسط آشوبگران بیشتر و به درازا بکشد.
نقش مردم در بحرانهای اجتماعی
به گفته مسوولان، ۶۸ درصد از جغرافیای ایران روی گسل زلزله یا در حریم آن قرار دارد که در طی چند دهه گذشته شاهد زلزلههای ویرانگری در کشور بودیم که مردم زیادی جان خود را در زیر آوار از دست داده اند، وقوع سیل نیز از دیگر بحرانها است که در چند سال گذشته نیز در چند نقطه کشور سیلهای ویرانگری به وجود آمده است.
زلزله ۶.۶ ریشتری بم در سال ۱۳۸۲ متاسفانه جان ۲۵ هزار نفر را گرفت و حتی بخش عظیمی از شهر تاریخی بم به طور کامل تخریب شد، در آن مقطع نیز نیروهای امدادی، جهادگران، دانشجویان و گروههای مردمی به صورت داوطلبانه در آواربرداری، اسکان موقت، امدادرسانی و بازسازی شهر تلاش کردند و هر کسی که توانایی حضور میدانی نداشت کمک نقدی یا غیرنقدی انجام داد و این خدمترسانی مردم به همنوعان خود، نمونهای درخشان از روحیه انسانی و ازخودگذشتگی را به تصویر کشید و در تاریخ ماندگار شد.
در سال ۱۳۹۸ نیز استانهای خوزستان، لرستان، و فارس و در سال ۱۴۰۱ استانهای چهارمحال و بختیاری، یزد و کرمانشاه درگیر سیل شدند که اکثر مردم از وقوع سیل در خوزستان و کرمانشاه را به خوبی به یاد دارند، سیل همه داراییهای مردم را برده بود و متاسفانه برخی، جان برخی را گرفت.
مردم ایران در این مقطع از بحران اجتماعی که در گوشهای از کشور رخ داده بود نیز نقش آفرینی کردند و با ارسال کمکهای نقدی و غیرنقدی خود نقش بسزایی در کاهش آلام و درد و رنجهای مردم داشتند، البته در سال ۹۸ و در جریان زلزله خوزستان، حاج قاسم سلیمانی نیز با حضور خود در میان سیل زدگان، موج حمایت مردم از سیل زدگان را افزایش داد و همه مردم تلاش کردند حول محور حاج قاسم به سیل زدگان خدمات دهی کنند.
حتی برای تامین وعدههای غذایی سیل زدگان، مردم استانهای مختلف کشور به صورت خودجوش به خوزستان رفتند و با برپایی موکب، دغدغه وعدههای غذایی و بهداشتی را برای مردم سیل زده کاهش دادند و استادکاران ساختمانی نیز در احداث ساختمان ها، نذر خدمت کردند.
بسیج مردمی، در طول سالیان گذشته، نقش مهمی در موفقیت کشور ایفا کرده است. این نهاد، در عرصههای مختلف سیاسی، اجتماعی، فرهنگی، و اقتصادی و غیره فعالیت داشته و توانسته است نتایج قابل توجهی را به دست آورد.
شاید بتوان گفت وجود ظرفیتی مانند بسیج مردمی که بعد از انقلاب اسلامی به وجود آمده باعث شده کشور ایران با وجود همه تحریمهای همه جانبه از سوی دشمنان، همواره پابرجا و مستحکم بماند و حتی در زمینههای بسیاری نیز شاهد رشد و شکوفایی در دوران تحریم هستیم که دنیا نیز از این موضوع در حیرت است.
با این حال و با توجه به همه کمکهای بسیج مردمی که بدون چشم داشت، در بحرانها به کمک دولت و همنوعان خود میرود دولت نیز باید وظایف خود را در زمینههایی نظیر تخصیص بودجه، تقویت مشارکت مردم برای حضور در برنامهها و عرصهها مختلف و برداشتن موانع از سر راه فعالیتهای مردمی و غیره، به نحو احسن انجام دهد، انجام وظیفه دولت در قبال مردم باعث میشود که جامعه نیز در زمان بحرانها خودجوش وارد میدان شوند و هر کسی بر اساس تواناییهایی که دارد به کمک دولت و حاکمیت برود.
یکی دیگر از وظایف دولت در قبال مردم، قانونگذاری دقیق در زمینههای مختلف است که قانون دقیق موجب میشود هر شهروند در مسؤولیت فردی و اجتماعیای که دارد احساس مسوولیت کرده که در تحقق و حرکت رو به رشد قطار پیشرفت دولت کمک بسزایی میکند.
پایان پیام/۸۴۰۰۸
منبع : خبرگزاری فارس