خبرگزاری فارس مازندران_ سرویس اجتماعی| میگوید عوارض چاقی امانش را بریده حتی دیگر راه رفتن برایش مشکل شده و به هر پزشکی که بگویی مراجعه کرده از متخصص داخلی گرفته تا متخصص تغذیه و هر کدام هم نسخههای متفاوتی برایش پیچیدند.
موضوعی که در تمام این نسخهها مشترک بود کاهش مصرف کربوهیدرات همان برنج بوده همان چیزی که نمیتواند از خوردنش دست بردارد و اعتقاد دارد اگر ناهار برنج نخورد حتما در وعده شامش باشد وگرنه گویی هر غذایی بخورد، سیرش نمیکند.
*روایت چاقی مازندرانیها
این روایت خیلی از مازندرانیهایی است که برنج غذای اصلیشان شده و حتما در شبانهروز باید در وعده ناهار و حتی در وعده شام باشد.
در مقابل برخی دیگر وارد دنیای فستفود شدند، از پیتزا با طعمهای مختلف یا ساندویجها و پیراشکیهای رنگ و وارنگ..
این هست روایت تغذیه در دوران ما دربرابر گذشته که دستکم پدربزرگهای ما خبری از فشار خون و چربی و قند نبود گویی الان سنین سی سال یا حتی پایینتر با بیماریهای مختلف قند، چربی، دیابت و... دست و پنجه نرم میکنند.
*چاقی که پای بیماریها را به روی مازندرانیها باز کرد
نکته نگرانکننده شیوع بیماریهایی مثل دیابت بین نوجوانان و حتی کودکان است که در همان سنین پایین وارد زندگیشان شده؛ درست آن هم در دورانی که باید رشد کنند ولی از همان سنین پایین باید دور مصرف برخی از گروههای غذایی را برای همیشه خط قرمز بکشند.
*سبک زندگی غلط، بازی دو سر باخت
مثل بازی برد و باخت است دو مسیر یکی به سمت سلامتی و راه دیگر به سمت بیماری، راهی که زنگ خطر بیماری را به صدا درآورده است و درواقع بازی دو سر باخت...
ضرورت تغزیه مناسب همراه با ورزش برای جلوگیری از چاقی
امروزه با تغییر در سبک زندگی، مردم از غذاهای سنتی و سالم به سمت غذاهای فستفود و ناسالم گرایش پیدا کردند و یا با زیادهروی در برخی از گروههای موادغذایی و کمتحرکی زمینه بروز بیماریهایی در انسان فراهم شده است.
متخصصان و کارشناسان تغذیه بر این باورند اصول صحیح تغذیه و راهکارهای مناسب تغییر رژیم غذایی مردم به سمت غذاهای سالم برای مردم تشریح شود تا مردم سفرههای سالمتری داشته باشند.
*غربالگری برای سلامتی
فرهاد غلامی رئیس دانشگاه علوم پزشکی مازندران در اینباره گفت: تا ۲۵ دی ماه، یک میلیون و ۷۰۰ هزار نفر از افراد تحتپوشش در استان مازندران غربالگری شدند.
وی با بیان اینکه جمعیت بالای ۱۸ سال تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی مازندران که مشمول پویش ملی سلامت میشدند ۲میلیون و ۱۴۸هزار و ۷۷۹ نفر هستند، که تا ۲۵ دی ماه ۸۲.۸۵ درصد از این جمعیت معادل یک میلیون و ۷۸۰هزار و ۳۵۸ نفر غربالگری شدند.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی مازندران با بیان اینکه ۳۸۱هزار و ۱۹۰ نفر مبتلا به پیش فشارخون شناسایی شدند، اضافه کرد: تعداد افراد مشکوک به فشارخون کشف شده ۳۲هزار و ۲۷۵ نفر هستند که معادل۱.۸ درصد از افراد غربالگری شده هستند.
*کشف موارد پیشدیابت و پیشفشارخون
غلامی ادامه داد: تعداد مبتلایان به پیش دیابت نیز ۲۲۱هزار و ۹۰۵ نفر و همچنین ۳۲هزار و ۳۵۸نفر مشکوک به دیابت جدید کشف شدند که معادل ۱.۸ درصد افراد شرکتگننده در پویش ملی سلامت است.
ضرورت غربالگری فشار خون
رئیس دانشگاه علوم پزشکی مازندران با اعلام اینکه ۴۲.۱ درصد از افراد غربالگری شده در استان اضافه وزن داشتند و ۲۲ درصد چاق هستند، درصد غربالگری در کشور در زمان مشابه را ۶۵.۵ درصد عنوان کرد و اظهار کرد: کماکان دانشگاه علوم پزشکی مازندران جز دانشگاههای برتر میان دانشگاههای بزرگ در اجرای این پویش است.
غلامی با اشاره به عدم شرکت نزدیک به ۳۷۰ هزار نفر از مشمولان مازندرانی که باید در این پویش غربالگری شوند، از این افراد درخواست کرد در مدت زمان باقیمانده تا پایان دی ماه به پزشک خانواده خود یا نزدیکترین خانه بهداشت یا مرکز جامع سلامت مراجعه کنند.
رضا صفری عربی سرپرست معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مازندران در همین خصوص در گفتوگو با خبرنگار فارس، اظهار کرد: کار بسیار بزرگی را در استان مازندران شروع کردیم.
سرپرست معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مازندران بیان کرد: در بحث انجام غربالگری به یافتههای ارزشمند دست یافتیم؛ ازجمله اینکه برخی پیش فشارخون و پیش دیابت هستند؛ به این معنا که این افراد نه سالم و نه بیمار هستند، بلکه اگر تغییر رفتار نداشته باشند تبدیل به بیماری میشود.
*حواسمان به تغذیه باشد
صفری عربی با تاکید بر ضرورت اهمیت تغذیه،خاطرنشان کرد: باید حواسمان به بحث تغذیه باشد و همچنین متناسب با فعالیت بدنی ما باشد.
وی با اعلام اینکه ۴۲درصد مردم مازندران دچار مشکل اضافه وزن و ۲۲درصد هم چاق هستند، گفت: این موضوع، نشاندهنده اهمیت توجه به تغذیه افراد بوده و اینکه تحرک بدنی با تغذیه تناسب داشته باشد.
*تمرکز بر روی برنامه غذایی
سمیه صمدی یک متخصص تغذیه و رژیم درمانی نیز اظهار کرد: وقتی صحبت از دیابت میشود بحث پیشگیری بهترین راهکار است.
وی افزود: افرادی که در معرض خطر بالای دیابت قرار دارند مثلا اضافه وزن زیادی دارند، سابقه خانوادگی دیابت دارند، باید پیشگیری از دیابت را اولویت قرار دهند.
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی تصریح کرد: در پیشگیری از دیابت سالم غذاخوردن، بالابردن فعالیت بدنی و کم کردن اضافه وزن جز اصول اولیه است؛ حتی در صورت ابتلا به دیابت نیز با ایجاد چند تغییر کوچک در سبک زندگیتان میتوان از بروز مشکلات جدی مثل ازبین رفتن اعصاب کلیه و قلب جلوگیری کرد.
صمدی بیان کرد: حتما سعی شود روزی یک ساعت ورزش کرد؛ به این دلیل که ورزش روزانه به پایین آوردن وزن و کنترل قند خون کمک زیادی میکند.
وی اضافه کرد: ورزش کمک میکند حساسیت بدن نسبت به انسولین بالا رفته و از این طریق قند خون را در محدوده نرمال نگه میدارد.
متخصص تغذیه و رژیم درمانی تصریح کرد: فیبر فراوان باید میل شود و خوردن سبزیها و سالاد فراوان با ایجاد احساس سیری به کاهش وزن کمک کرده و از طرف دیگر کنترل قند خون را برای فرد آسانتر میکند.
صمدی با تاکید بر اینکه افراد از خوردن غذاهای چرب و شیرین پرهیز کنند، خاطرنشان کرد: موضوع دیگر اینکه از گروه نان و غلات حتما غلات کامل انتخاب شود؛ چراکه غلات کامل به حفظ سطح قند خون پایین کمک میکند.
وی اظهار کرد: افراد درصورت اضافه وزن، حتما اضافه وزن خود را کم کنند؛ به این دلیل که پیشگیری از دیابت میتواند به کم کردن وزن افراد بستگی دارد؛ به این دلیل که افرادی که اضافه وزن دارند با کم کردن هر یک کیلو از وزنشان خطر ابتلا به دیابت را ۱۶ درصد کاهش میدهند.
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی اضافه کرد: افرادی که وزنشان را پایین بیاورند و بهطور مرتب ورزش کنند تا ۶۰ درصد احتمال ابتلا به دیابت را کم میکنند.
صمدی یادآور شد: برای داشتن یک برنامه غذایی سالم بر روی کم کردن حجم وعدههای غذایی و سالم بودن موادغذایی که مصرف میشود، باید تمرکز کرد.
وی گفت: انجام آزمایش قند خون در مواردی ازجمله سن بالای ۴۵ سال و اضافه وزن و یا سن کمتر از ۴۵ سال سن ولی اضافه وزن در کنار سایر عوامل خطر مثل سابقه خانوادگی یا سبک زندگی غیرفعال توصیه میشود.
پایان پیام/۸۶۰۳۴/غ
منبع : خبرگزاری فارس